Umiejętne czytanie etykiet

Bardzo wiele mówi się w ostatnim czasie o zdrowym żywieniu, a jednym z jego głównych elementów jest nie tylko dieta czy aktywność fizyczna, ale również rezygnowanie z pewnych towarów. W sklepach dominują produkty wysoko przetworzone, z ogromną ilością chemicznych konserwantów i substancji wzmacniających smak czy stabilizujących formę pożywienia. Niestety chemia ta wpływa bardzo niekorzystnie na zdrowie człowieka i skutecznie rujnuje jakiekolwiek próby odchudzania czy wychodzenia z choroby. Dlatego tak ważne jest prowadzenie kampanii, które uczą konsumentów, w jaki sposób odczytywać i jak rozumieć skomplikowane zapisy na etykietach produktów spożywczych. Zgodnie z prawem każdy słoik, opakowanie z jedzeniem czy nawet szynka oferowana na wagę, musi posiadać metrykę z danymi o swoim składzie ilościowym i jakościowym. Problemem nie jest jednak znalezienie tych informacji a ich zrozumienie. I to właśnie tłumaczenie konsumentom, które składniki są mile widziane w składzie danego towaru, a które są bardzo szkodliwe, może przynieść najwięcej korzyści.

Previous post Dlaczego ciągle tyjemy?
Next post Czego potrzebują nasze stawy