Dlaczego organizm potrzebuje inuliny
- 150 Views
- Redaktor ifd.pl
- 27 stycznia 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Inulina to węglowodan, który występuje w niektórych warzywach. Substancja ta jest nam niezbędna tak samo, jak błonnik. Dieta złożona z produktów zawierających inulinę poprawia pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm. Dodatkową rolą pełnioną przez inulinę jest pobudzanie organizmu do zwiększonej produkcji mikroflory, która znajduje się w przewodzie pokarmowym.
Do warzyw zawierających inulinę należy cykoria, cebula, szparagi, karczochy. Warto jeść te warzywa, gdyż inulina ułatwia rozpad substancji toksycznych, poprawia odporność organizmu. Dodatkową zaletą inuliny jest obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Inulina obniża także poziom glukozy we krwi. Warzywa zawierające inulinę chronią przed zachorowaniem na raka, chronią przed miażdżycą i cukrzycą.
Źródłem inuliny są nie tylko warzywa, ale także produkty zbożowe. Wśród nich płatki zbożowe,a szczególnie płatki jęczmienne, musli orkiszowe. Płatki zbożowe i warzywa zawierające inulinę ułatwiają przyswajanie wapnia, odgrywają ważną rolę w profilaktyce osteoporozy.

- 4 stycznia 2021
Jakie płatki na śniadanie
- 9 października 2020
Skuteczne ćwiczenia na plecy
- 7 sierpnia 2020
Pompki na poręczach zalety
- 24 czerwca 2020
Jakie płatki na śniadanie
Skuteczne ćwiczenia na plecy
Pompki na poręczach zalety
Roślina Muria puama
Ryba w diecie dlaczego jest ważna ?
HMB co to jest ?
Dieta dla sportowców
W jaki sposób ćwiczyć łydki ?