Dlaczego organizm potrzebuje inuliny

Inulina to węglowodan, który występuje w niektórych warzywach. Substancja ta jest nam niezbędna tak samo, jak błonnik. Dieta złożona z produktów zawierających inulinę poprawia pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm. Dodatkową rolą pełnioną przez inulinę jest pobudzanie organizmu do zwiększonej produkcji mikroflory, która znajduje się w przewodzie pokarmowym.
Do warzyw zawierających inulinę należy cykoria, cebula, szparagi, karczochy. Warto jeść te warzywa, gdyż inulina ułatwia rozpad substancji toksycznych, poprawia odporność organizmu. Dodatkową zaletą inuliny jest obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Inulina obniża także poziom glukozy we krwi. Warzywa zawierające inulinę chronią przed zachorowaniem na raka, chronią przed miażdżycą i cukrzycą.
Źródłem inuliny są nie tylko warzywa, ale także produkty zbożowe. Wśród nich płatki zbożowe,a szczególnie płatki jęczmienne, musli orkiszowe. Płatki zbożowe i warzywa zawierające inulinę ułatwiają przyswajanie wapnia, odgrywają ważną rolę w profilaktyce osteoporozy.

Previous post Cera jak z magazynu o modzie
Next post Zioła dobre na serce