Dobre tłuszcze w diecie

Tłuszcze są nam niezbędne do wchłaniania witamin, do prawidłowej pracy mózgu. Wśród tłuszczy wyróżniamy tłuszcze nasycone i nienasycone. Źródłem tłuszczy nasyconych są utwardzone tłuszcze roślinne i produkty pochodzenia zwierzęcego. Spożycie tłuszczy nasyconych powinniśmy bardzo poważnie ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować. Ludzki organizm potrzebuje za to tłuszczy nienasyconych. Ich źródłem są ryby morskie, oleje roślinne, awokado, oliwa z oliwek, pestki dyni, orzechy laskowe i włoskie. W rybach morskich oraz w oleju rzepakowym i lnianym, pestkach dyni i orzechach włoskich znajdują się kwasy omega-3, oliwa z oliwek i awokado to źródło kwasów omega-9, zaś orzechy laskowe, olej słonecznikowy i sojowy dostarczają kwasów omega-
W poszczególnych produktach proporcje kwasów omega-3, omega 6 jest bardzo różna. Najkorzystniej na organizm działają produkty, które zawierają więcej kwasów omega-3 niż omega- Takimi idealnymi proporcjami wyróżnia się olej lniany, trochę mniej korzystnymi olej rzepakowy.

Previous post Kolacja dlaczego warto ?
Next post Sposoby na zgrabną pupę