Infekcje jak uważać na siebie
Jak nie dać się jesiennym i zimowym infekcjom
Jesienią i zimą nasz organizm potrzebuje zwiększonych dawek energii. Dlatego w tym okresie nasze posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Oznacza to, że podstawą naszego jadłospisu w okresie jesienno-zimowym powinny być węglowodany: fasola, różnego gatunki kaszy, brązowy ryż.
Obowiązkowo do każdego posiłku dodajemy owoce i warzywa. Warzywa możemy jeść w postaci zup, surówek i sałatek. Niezbędnym składnikiem jest także mięso. Powinno to być jednak mięso chude.
Dzienna porcja mięsa to około 100 g. Jedząc taką porcję, zapewnimy organizmowi właściwą i niezbędną ilość białek. Energia, której potrzebuje organizm nie pochodzi tylko z węglowodanów, ale także z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłem są głównie ryby, oleje roślinne, orzechy. Jesienią i zimą należy więc sięgać często po te produkty. Ryby powinny znaleźć się w menu trzy razy w tygodniu. Jesienią i zimą nie zapominamy o ruchu na świeżym powietrzu. Spacer dotleni organizm i pozwoli wyprodukować organizmowi niezbędną witaminę D.
Więcej podobnych publikacji
Suplementacja wapnia – dla kogo jest szczególnie ważna?
Dlaczego suplementacja wapnia jest ważna? Wapń jest jednym z kluczowych minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia kości, zębów oraz funkcjonowania układu...
Jakie suplementy wspierają zdrowie układu oddechowego?
Jakie suplementy wspierają zdrowie układu oddechowego? Rola suplementów w wspieraniu zdrowia układu oddechowego Suplementy diety mogą odgrywać istotną rolę w...
Najlepsze suplementy dla osób trenujących crossfit.
Najlepsze suplementy dla osób trenujących crossfit Wprowadzenie Crossfit to intensywny i wymagający trening, który wymaga od organizmu dużych nakładów energii...
Jakie składniki w suplementach wspierają utrzymanie wagi?
Jakie składniki w suplementach wspierają utrzymanie wagi? Zielona herbata Zielona herbata jest bogata w związki polifenolowe, takie jak katechiny, które...
Czy suplementy na bazie spiruliny są skuteczne?
Czy spirulina jest skutecznym suplementem diety? Spirulina to niebieskozielona alga, która od lat cieszy się popularnością jako suplement diety. Bogata...
Rola kwasu foliowego w diecie – czy warto suplementować?
Rola kwasu foliowego w diecie Wprowadzenie Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, odgrywa kluczową rolę w organizmie człowieka. Jest...

