Infekcje jak uważać na siebie

Jak nie dać się jesiennym i zimowym infekcjom
Jesienią i zimą nasz organizm potrzebuje zwiększonych dawek energii. Dlatego w tym okresie nasze posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Oznacza to, że podstawą naszego jadłospisu w okresie jesienno-zimowym powinny być węglowodany: fasola, różnego gatunki kaszy, brązowy ryż.
Obowiązkowo do każdego posiłku dodajemy owoce i warzywa. Warzywa możemy jeść w postaci zup, surówek i sałatek. Niezbędnym składnikiem jest także mięso. Powinno to być jednak mięso chude.
Dzienna porcja mięsa to około 100 g. Jedząc taką porcję, zapewnimy organizmowi właściwą i niezbędną ilość białek. Energia, której potrzebuje organizm nie pochodzi tylko z węglowodanów, ale także z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłem są głównie ryby, oleje roślinne, orzechy. Jesienią i zimą należy więc sięgać często po te produkty. Ryby powinny znaleźć się w menu trzy razy w tygodniu. Jesienią i zimą nie zapominamy o ruchu na świeżym powietrzu. Spacer dotleni organizm i pozwoli wyprodukować organizmowi niezbędną witaminę D.

Previous post Musisz uważać na alergię
Next post Nasze organizmy są różne