Jakie produkty mają witaminę D ?

W jakich produktach jest najwięcej witaminy D
Witamina D chroni przed osteoporozą, zapobiega krzywicy u dzieci, ułatwia przyswajanie wapnia, wzmacnia odporność organizmu. Organizm jest w stanie sam wyprodukować tę witaminę, a oprócz tego potrafi jej nadmiar magazynować. Do produkcji witaminy D organizm potrzebuje światła słonecznego, którego w Polsce przez prawie 150 dni jest zbyt mało. Dlatego ważna jest dieta bogata w tę witaminę. Do najlepszych produktów będących źródłem witaminy D należą morskie ryby. Im częściej będziemy je jeść (niezbędne minimum to trzy razy w tygodniu), tym organizm otrzyma większą dawkę witaminy.
Kolejnym produktem dostarczającym witaminy D jest mleko oraz przetwory mleczne. Wśród przetworów mlecznych produktem szczególnie bogatym w witaminę D i jednocześnie w ułatwiający jej przyswajanie wapń jest jogurt. Z przetworów mlecznych dużą ilość wapnia i witaminy D zawierają żółte sery. Jednak ze względu na dużą zawartość tłuszczy nie należy po nie sięgać zbyt często. Na rynku są także produkty sztucznie wzbogacone witaminą D i wapniem.

Previous post Naturalne antybiotyki
Next post Jakie warzywa lepsze: surowe, czy gotowane