Jakie warzywa lepsze: surowe, czy gotowane
Każdy z nas powinien zjeść dziennie 5 porcji warzyw. Aby wszystkie były jednakowo wartościowe powinniśmy wiedzieć jak je podawać:na surowo, czy po ugotowaniu. Jeżeli chcemy zachować cenne wartości odżywcze, które zawiera marchewka, podajmy ją ugotowaną. Gotując marchewkę uwolnimy znajdujące się w niej przeciwutleniacze, które zostaną w organizmie zamienione w witaminę A.
Do ugotowanej marchewki koniecznie dodajemy odrobinę masła, witamina A jest witaminą, która rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Także pomidory powinniśmy jadać głównie w gotowanej postaci.
Duszone czy gotowane pomidory mają bardzo dużo likopenu. Podobnie, jak w przypadku witaminy A, likopen jest łatwiej przyswajalny z odrobiną tłuszczu, najlepiej jeśli będzie to olej roślinny. Jednak jeśli chcemy zwiększyć ilość dostarczanej organizmowi witaminy C, to powinniśmy jeść pomidory na surowo. Gotowanie niszczy bowiem witaminę C. Najzdrowsze są warzywa gotowane na parze, gdyż zachowują więcej witamin niż te gotowane w sposób tradycyjny.
Więcej podobnych publikacji
Masz czas na trening tylko w nocy? Sposoby na nocne treningi
Trening w nocy ma wiele zalet, ale wiąże się również z pewnym ryzykiem. Największym ryzykiem jest to, że trening fizyczny...
Suplementy diety, które pomogą Ci w trakcie kontuzji mięśni
Głównym celem tego artykułu jest dostarczenie Ci różnych suplementów, które pomogą Ci w kontuzjach mięśni. Pierwszym suplementem omawianym w artykule...
Dlaczego warto przyjmować witaminy z grupy ADEK?
Musimy poważnie traktować nasze odżywianie. Dlatego warto przyjmować witaminy ADEK. Witaminy ADEK są niezbędne dla naszego zdrowia i odporności. Są...
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty zabiegów, które świadczy klinika medycyny estetycznej Derma Solutions w Poznaniu. Doskonale wykwalifikowany zespół ekspertów w...
Jak często można pić kawę?
Wiele osób otwarcie przyznaje, że rozpoczyna dzień o filiżanki gorącej kawy. Co więcej, niektórzy z nas potrafią wypić dziennie nawet...
Awokado dlaczego warto ?
Jest to doskonałe źródło witaminy E. Dostarcza również potasu, który korzystnie oddziałuje na pracę układu sercowo – naczyniowego. Można dodawać...