Menu w niedoczynności i nadczynności tarczycy

Niedoczynność lub nadczynność tarczycy wymagają nie tylko terapii farmakologicznej, ale także właściwej diety. Osobom z niedoczynnością tarczycy grozi przybieranie na wadze. Dlatego komponując codzienne posiłki osoby te powinny wziąć to pod uwagę i unikać fast foodów, słodyczy i produktów, które zawierają dużą ilość cholesterolu i tłuszczy.
Osoby z niedoczynnością tarczycy cierpią na niedobór jodu. Dieta powinna więc ten niedobór uzupełniać. Jego źródłem są ryby morskie. Ze względu na skłonność do tycia osoby z niedoczynnością tarczycy powinny jeść głównie ryby gotowane.
Zupełnie inna powinna być dieta osób z nadczynnością tarczycy. Jej podstawą powinno być energetyczne białko, czyli białko pochodzące z chudego mięsa, chudych ryb i nabiału o niskiej zawartości tłuszczu. Nie wolno zapomnieć także o porcji warzyw i owoców, głównie takich, które są bogate w witaminę A, C oraz o produktach zbożowych dostarczających witamin z grupy B. Nie zaleca się jedzenia kalarepy, brokułów, brukselki i innych odmian kapusty.

Previous post Woda na starcie
Next post Po co nam regularne badania?