Moc tkwi w śniadaniu

Wiele osób omija ten najważniejszy wśród dziennych posiłków. Niektórym z rana ewidentnie nie dopisuje apetyt, innym trudno na śniadanie wygospodarować czas. Jednak w porannym zabieganiu warto znaleźć chwilę na porządny posiłek. Śniadanie nie bez powodu nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu każdego dnia.
Przede wszystkim po przespanej nocy organizm potrzebuje nowej dawki energii. Czerpie ją z jedzenia, więc stosunkowo krótko po przebudzeniu dobrze jest zadbać o pełnowartościowy posiłek. Nie musi, a nawet nie powinien być bardzo obfity. Ważne by był możliwie najbardziej zróżnicowany. Do tradycyjnych kanapek warto dodać różne warzywa.
Dzięki codziennym śniadaniom można szybciej schudnąć, ale również uniknąć wielu chorób, związanych chociażby z nieregularnym poziomem cukru czy cholesterolu. Poza tym zdrowe i sycące śniadanie pozwoli uniknąć napadu głodu, pojawiającego się koło południa u osób, które rano nic nie zjadły. W konsekwencji wiele z nich pochłania znacznie więcej jedzenia. Często to właśnie one zmagają się również z wieczornym podjadaniem.

Previous post Młody zielony jęczmień
Next post Otyłość – największy problem XXI wieku