Nie pakuj w siebie chemii

Chemia to nie tylko nauka, ale również wszystko to, co możemy znaleźć w sklepach i aptekach i wcale nie chodzi tutaj o produkty, których nie można jeść, ale zwykłe produkty żywnościowe, czy też tabletki, które są wypełnione chemią.
Chociaż nagłaśnia się historie o konserwantach, czy niebezpiecznych związkach chemicznych w żywności, różnych emulgatorach, czy glutaminianie sodu, wciąż nie przywiązujemy tak dużej uwagi do tego, z czego składają się produkty, które kupujemy.
Na szczęście z roku na rok nasza świadomość jest coraz większa. Coraz więcej osób nie sięga bezmyślnie po produkty znajdujące się na półkach sklepowych. Częściej sprawdzamy skład, ilość konserwantów. Co najważniejsze, coraz częściej odchodzimy od kupowania gotowych dań, które są wypełnione chemia, wolimy sami ugotować coś zdrowego, chociaż faktycznie zabiera nam to więcej czasu. Taki trend jest bardzo pozytywny i daje nadzieje, że coraz większa liczba ludzi będzie zwracała uwagę na to, co jemy, czym faszerujemy swój organizm i psujemy nasze zdrowie, które jest tylko jedno.

Previous post Woda to podstawa
Next post Ustalanie swojego jadłospisu