NNKT – dlaczego warto je spożywać i gdzie można je znaleźć?

Żyjemy w czasach, w których liczba incydentów wieńcowych (w szczególności zawał mięśnia sercowego) nieustannie wzrasta. Lekarze coraz częściej diagnozują nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca, postępującą niewydolność mięśnia sercowego… Z groźnie narastającą popularnością tego typu zaburzeń wiąże się, prócz podłoża genetycznego, typowy dla XXI wieku styl życia – nawał obowiązków, stres, brak ruchu, a przede wszystkim – niewłaściwa dieta.
Czym są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)? To substancje określane wspólnie mianem witaminy F – lipidy o niezwykle korzystnym wpływie na układ sercowo – naczyniowy, ale nie tylko. Gdzie można znaleźć NNKT? Przede wszystkim w tłoczonych na zimno olejach, orzechach, ale także w roślinach strączkowych i kiełkach pszenicy.
Jak działają NNKT? Witamina F to mieszanka lipidów, które obniżają poziom cholesterolu we krwi – zapobiegają dzięki temu miażdżycy, zawałowi, udarom i innym nieprawidłowościom związanym z naczyniami krwionośnymi. NNKT polecane są także wszystkim borykającym się ze schorzeniami skóry, wzmacniając jej płaszcz lipidowy

Previous post Cellulit nie znika od razu
Next post Do budowy komórek