O diecie paryskiej

Dieta paryska została opracowana przez doktora Jeana-Michela Cohena. Jest to dieta odchudzająca składająca się z trzech etapów. Etap pierwszy może być stosowany maksymalnie przez 10 dni, etap drugi może trwać maksymalnie 21 dni, a etap trzeci stosujemy bez żadnych ograniczeń czasowych.
W czasie pierwszego etapu posiłki należy przygotowywać głównie z chudego nabiału, chudego mięsa drobiowego, ryb, warzyw i owoców. W pierwszym etapie stosowania diety paryskiej jej twórca zaleca także przyjmowanie multiwitaminy i preparatów zawierających magnez, picie dwóch litrów wody dziennie. Porcje jedzenia w pierwszej fazie odchudzania powinny być niewielkie i pozbawione cukru.
W fazie drugiej jemy takie same produkty, jak w fazie pierwszej. Możemy jednak zwiększyć porcje. Autor zaleca stosowanie w fazie drugiej różnorodnych przypraw.
Na trzecim etapie diety na talerzach mogą znaleźć się niewielkie porcje makaronu lub ziemniaków, a poza tym chude mięsa, produkty pełnoziarniste, chude wędliny i nabiał. Ograniczamy ilość tłuszczu do jednej łyżeczki dziennie.

Previous post Menu w szkołach
Next post Rośliny strączkowe w diecie – alternatywa dla mięs