Rośliny strączkowe w diecie – alternatywa dla mięs
- 306 Views
- Redaktor ifd.pl
- 18 lutego 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Choć mięso to jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka – zawiera cenne aminokwasy egzogenne niewytwarzane w ludzkim organizmie – istnieją również przeciwwskazania do jego spożywania. Produkty zwierzęce zawierają bowiem nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy i niepolecane w grupach osób dotkniętych otyłością, nadciśnieniem tętniczym czy miażdżycą. Istnieją również naukowe przesłanki o wpływie częstego spożywania mięs, zwłaszcza czerwonych, na zwiększenie ryzyka zachorowalności na choroby nowotworowe.
Jak zatem zastępować mięso w codziennej diecie? Oczywiście, nie warto rezygnować z produktów zwierzęcych całkowicie – chudy drób czy wołowina powinny zachować swoje miejsce w jadłospisie. Zwróćmy jednak uwagę na rośliny strączkowe – często niedocenione źródło łatwo przyswajalnego białka.
Rośliny strączkowe zawierają nie tylko zdrowe białko, ale i pełne są błonnika – składnika gwarantującego prawidłową perystaltykę, a nawet obniżającego poziom cholesterolu i glukozy we krwi, przeciwdziałając chorobom cywilizacyjnym.

- 11 kwietnia 2022
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
- 7 kwietnia 2022
Jak często można pić kawę?
- 12 marca 2022
Awokado dlaczego warto ?
- 13 lutego 2022
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Jak często można pić kawę?
Awokado dlaczego warto ?
Dynia dlaczego warto ?
Oczyszczanie wątroby sposoby
Żywienie dzieci
Jak zapobiec cukrzycy
Skąd się biorą problemy z cerą