Rośliny strączkowe w diecie – alternatywa dla mięs
- 175 Views
- Redaktor ifd.pl
- 18 lutego 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Choć mięso to jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka – zawiera cenne aminokwasy egzogenne niewytwarzane w ludzkim organizmie – istnieją również przeciwwskazania do jego spożywania. Produkty zwierzęce zawierają bowiem nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy i niepolecane w grupach osób dotkniętych otyłością, nadciśnieniem tętniczym czy miażdżycą. Istnieją również naukowe przesłanki o wpływie częstego spożywania mięs, zwłaszcza czerwonych, na zwiększenie ryzyka zachorowalności na choroby nowotworowe.
Jak zatem zastępować mięso w codziennej diecie? Oczywiście, nie warto rezygnować z produktów zwierzęcych całkowicie – chudy drób czy wołowina powinny zachować swoje miejsce w jadłospisie. Zwróćmy jednak uwagę na rośliny strączkowe – często niedocenione źródło łatwo przyswajalnego białka.
Rośliny strączkowe zawierają nie tylko zdrowe białko, ale i pełne są błonnika – składnika gwarantującego prawidłową perystaltykę, a nawet obniżającego poziom cholesterolu i glukozy we krwi, przeciwdziałając chorobom cywilizacyjnym.

- 24 lutego 2021
Co z drugim śniadaniem?
- 4 stycznia 2021
Jakie płatki na śniadanie
- 9 października 2020
Skuteczne ćwiczenia na plecy
- 7 sierpnia 2020
Co z drugim śniadaniem?
Jakie płatki na śniadanie
Skuteczne ćwiczenia na plecy
Pompki na poręczach zalety
Roślina Muria puama
Ryba w diecie dlaczego jest ważna ?
HMB co to jest ?
Dieta dla sportowców