Rośliny strączkowe w diecie – alternatywa dla mięs

Choć mięso to jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka – zawiera cenne aminokwasy egzogenne niewytwarzane w ludzkim organizmie – istnieją również przeciwwskazania do jego spożywania. Produkty zwierzęce zawierają bowiem nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy i niepolecane w grupach osób dotkniętych otyłością, nadciśnieniem tętniczym czy miażdżycą. Istnieją również naukowe przesłanki o wpływie częstego spożywania mięs, zwłaszcza czerwonych, na zwiększenie ryzyka zachorowalności na choroby nowotworowe.
Jak zatem zastępować mięso w codziennej diecie? Oczywiście, nie warto rezygnować z produktów zwierzęcych całkowicie – chudy drób czy wołowina powinny zachować swoje miejsce w jadłospisie. Zwróćmy jednak uwagę na rośliny strączkowe – często niedocenione źródło łatwo przyswajalnego białka.
Rośliny strączkowe zawierają nie tylko zdrowe białko, ale i pełne są błonnika – składnika gwarantującego prawidłową perystaltykę, a nawet obniżającego poziom cholesterolu i glukozy we krwi, przeciwdziałając chorobom cywilizacyjnym.

Previous post O diecie paryskiej
Next post Prowadzenie kampanii informacyjnych