Odszyfrowanie skomplikowanego składu

W coraz większej grupie sklepów da się zauważyć konsumentów, którzy przed włożeniem nieznanego sobie produktu do koszyka mocno analizują jego skład. Jest to bardzo ważne, ponieważ dwa teoretycznie bardzo do siebie podobne lub wręcz identyczne produkty, w rzeczywistości mogą mieć skrajnie różne składy, a co za tym idzie – różny wpływ na zdrowie konsumenta. Prawo nakłada na wszystkich producentów te same obowiązki w zakresie etykietowania i opisywania swoich produktów, ale nie wszyscy konsumenci wiedzą, jak odszyfrować czasami bardzo skomplikowane opisy. Dlatego zaczynając dopiero swoje analizy składu warto kierować się prostymi zasadami. Przede wszystkim na dobrym produkcie wymienionych jest góra kilka składników, podczas gdy niedobre dla zdrowia jedzenie przeważnie zawiera od kilkunastu do kilkudziesięciu różnych nazw składników, w dużej mierze chemicznych dodatków. Kupując towar z mięsem lub pochodzące z przetworzonego nabiału, warto zwrócić uwagę na procentowy udział mięsa czy tego nabiału w całościowym składzie.

Previous post Rewolucja na talerzu
Next post Jak zrezygnować z palenia?