owies dlaczego warto ?

Owies jest pośród wszystkich zbóż najbogatszym źródłem białka, a także zawiera najwięcej aminokwasów. Osoby jedzące na śniadanie porcję płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewniają sobie porcję wszystkich koniecznych dla organizmu aminokwasów. Dodatkowo, owies jak i jego przetwory są cenione ze względu na swoje działanie odchudzające oraz odmładzające, są także źródłem siły i energii oraz wykazują korzystne działanie dla funkcjonowania organizmu ludzkiego. Owies zawiera bardzo duże ilości witaminy B1 i kwasu pantotenowego, które przeciwdziałają oznakom zmęczenia i znużenia organizmu i to zarówno tym wywołanym przez intensywny wysiłek fizyczny jak i umysłowy. Dodatkowo, owies jest źródłem substancji o działaniu przeciwdepresyjnym i likwiduje zły nastrój. Zawdzięcza to zawartości witamin z grupy B oraz selenu i magnezu, dwóch pierwiastków niezbędnych dla działania mózgu oraz systemu przewodzenia w układzie nerwowym. Zawarta w bielmie i zarodku ziaren owsa witamina E, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.

Previous post Samodzielne przygotowanie składników
Next post Warto robić przetwory