Warto robić przetwory

Wiele się mówi o tym, jak negatywny wpływ na nasze zdrowie, a także życie mają konserwanty zawarte w jedzeniu. Żywność wysoko przetworzona jest dla nas zawszeszkodliwa i niestety również wpływa na przybieranie n wadze.
Szczególnie zimą, kiedy nie ma dostępu do świeżych warzyw i owoców wielu z nas decyduje się na zakup gotowych sosów warzywnych, przecierów, czy też dżemów owocowych i konfitur, aby poczuć choć trochę smak lata. Niestety, produkty te zawierają mnóstwo chemii i konserwantów, a także cukru, który negatywnie wpływa na nasz stan zdrowia. Z pewnościa nie są to produkty, które można by nazwać dietetycznymi.
Dlatego też doskonałym pomysłem jest samodzielne przygotowywanie przetworów na zimę. Wiemy wtedy, co znajduje się w którym słoiczku i jaki jest skład konkretnego przetworu. Możemy dodawać do swojej produkcji również znacznie mniej cukru, a polepszaczy smaku nie używamy wcale. Robienie przetworów wcale nie jest drogie, ani pracochłonne. Pozwala nam ono za to na zachowanie smaku lata i jesieni w naszych słoiczkach i rozkoszowanie się nim w okresie zimowym.

Previous post owies dlaczego warto ?
Next post Mleko sojowe