Prowadzenie kampanii informacyjnych

Informowanie społeczeństwa o ryzykach związanych ze spożywaniem żywności wysoko przetworzonej staje się coraz ważniejszym elementem polityki prozdrowotnej państwa. Powszechny dostęp do jedzenia sprawia, że ludzie wydają dzisiaj na produkty spożywcze bardzo dużą część swoich miesięcznych przychodów – przeważnie korzystając przy tym z dużych sieciowych sklepów. Tam na półkach przeważa natomiast żywność produkowana w skali przemysłowej, a więc z zastosowaniem typowo przemysłowych linii produkcyjnych i technologii. To niestety wpływa bardzo niekorzystnie na walory zdrowotne takiej żywności – chociaż walory smakowe, dla wielu osób, są nawet wyższe niż przy żywności naturalnej. Niestety obecne bardzo licznie w takich produktach konserwanty, barwniki i substancje wypełniające czy stabilizatory, są bardzo niekorzystne dla człowieka. Problematyczne bywa też masowe korzystanie z cukrów i jego możliwych substytutów w produktach spożywczych – także tych adresowanych do dzieci. Cukier masowo spożywany przyczynia się do nadwagi, wzrostu ciśnienia oraz uzależnienia od konkretnego produktu.

Previous post Rośliny strączkowe w diecie – alternatywa dla mięs
Next post Samodzielne przygotowanie składników