Rośliny strączkowe w diecie – alternatywa dla mięs
Choć mięso to jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka – zawiera cenne aminokwasy egzogenne niewytwarzane w ludzkim organizmie – istnieją również przeciwwskazania do jego spożywania. Produkty zwierzęce zawierają bowiem nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy i niepolecane w grupach osób dotkniętych otyłością, nadciśnieniem tętniczym czy miażdżycą. Istnieją również naukowe przesłanki o wpływie częstego spożywania mięs, zwłaszcza czerwonych, na zwiększenie ryzyka zachorowalności na choroby nowotworowe.
Jak zatem zastępować mięso w codziennej diecie? Oczywiście, nie warto rezygnować z produktów zwierzęcych całkowicie – chudy drób czy wołowina powinny zachować swoje miejsce w jadłospisie. Zwróćmy jednak uwagę na rośliny strączkowe – często niedocenione źródło łatwo przyswajalnego białka.
Rośliny strączkowe zawierają nie tylko zdrowe białko, ale i pełne są błonnika – składnika gwarantującego prawidłową perystaltykę, a nawet obniżającego poziom cholesterolu i glukozy we krwi, przeciwdziałając chorobom cywilizacyjnym.
Więcej podobnych publikacji
Masz czas na trening tylko w nocy? Sposoby na nocne treningi
Trening w nocy ma wiele zalet, ale wiąże się również z pewnym ryzykiem. Największym ryzykiem jest to, że trening fizyczny...
Suplementy diety, które pomogą Ci w trakcie kontuzji mięśni
Głównym celem tego artykułu jest dostarczenie Ci różnych suplementów, które pomogą Ci w kontuzjach mięśni. Pierwszym suplementem omawianym w artykule...
Dlaczego warto przyjmować witaminy z grupy ADEK?
Musimy poważnie traktować nasze odżywianie. Dlatego warto przyjmować witaminy ADEK. Witaminy ADEK są niezbędne dla naszego zdrowia i odporności. Są...
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty zabiegów, które świadczy klinika medycyny estetycznej Derma Solutions w Poznaniu. Doskonale wykwalifikowany zespół ekspertów w...
Jak często można pić kawę?
Wiele osób otwarcie przyznaje, że rozpoczyna dzień o filiżanki gorącej kawy. Co więcej, niektórzy z nas potrafią wypić dziennie nawet...
Awokado dlaczego warto ?
Jest to doskonałe źródło witaminy E. Dostarcza również potasu, który korzystnie oddziałuje na pracę układu sercowo – naczyniowego. Można dodawać...