Węglowodany jakie najlepsze

Czym są węglowodany
Węglowodany powinny wchodzić w skład każdego dużego posiłku. Są one dla organizmu podstawowym źródłem energii. Węglowodany znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego. Ich źródłem są zboża (maka, kasze, pieczywo, makaron, ryż), ziemniaki, owoce i warzywa. Mają one różną postać, mogą występować w postaci skrobi, cukru lub błonnika. Najczystszą formą węglowodanów jest cukier, produkt bardzo kaloryczny.
Cukier rafinowany nie zawiera żadnych składników odżywczych, zawiera za to mnóstwo tak zwanych „pustych kalorii”. Organizm przyswaja go bardzo łatwo, dlatego musi być spożywany tylko w bardzo ograniczonych ilościach.
Mały aktywny tryb życia powoduje, że nadmiar spożytego cukru zamienia się w tankę tłuszczową. Nadmierne spożycie cukru sprzyja więc nadwadze, otyłości, zwiększa ryzyko próchnicy. Z kolei pozostałe produkty są nie tylko źródłem energii dla organizmu, ale także cennych składników mineralnych (np. żelaza, potasu) i witamin i kwasów organicznych. Najzdrowsze węglowodany to te, które pochodzą z mało przetworzonych ziaren zbóż.

Previous post Podbiał pospolity – cenne zioło
Next post Po 60 też nie możesz odpuścić