Wybieranie właściwych dostawców

Wrzucanie wszystkich produktów tej samej kategorii do jednego worka pod etykietą zdrowe lub niezdrowe to częsty błąd logiczny wśród konsumentów. Nie każdy sok musi być z góry przesłodzony, chociaż osoby świadome zagrożeń współczesnej żywności mają takie obawy i nie są to obawy bezzasadne. Nie wszyscy dostawcy i producenci na rynku stawiają jednak na taki model biznesowy, który opiera się przede wszystkim na tanich produktach masowo eksportowanych. Istnieje coraz szersza grupa firm, które zauważyły potencjał wśród świadomych konsumentów, którzy wolą dopłacić od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu procent wartości towaru, byle tylko jego jakość była adekwatna do tejże ceny. Wybierając towar nie warto jednak kierować się ani opakowaniem, marketingiem czy hasłem zapewniającym o naturalności wyrobu – jedynym wyznacznikiem wartości konkretnego pożywienia czy surowca powinien być jego skład. Prawo nakłada na producentów obowiązek tworzenia takich etykiet ze składem i tylko od konsumenta zależy, czy przed włożeniem danego opakowania do koszyka zapozna się z jego zawartością i oceni jego wpływ na swoje zdrowie.

Previous post Pij dużo wody z cytryną
Next post Najważniejsza jest regularność