Złote zasady żywienia

Coraz więcej miejsca poświęca się we współczesnych mediach problemom zdrowego odżywiania. Kwestia diety opartej na drastycznym ograniczaniu spożywanych porcji lub wręcz wykluczeniu z niej jednego składnika żywieniowego została już dość mocno przedyskutowana. Wciąż pojawiają się osoby, którym tak bardzo zależy na szybkim osiągnięciu wyników, że nie zważają na pewne złote zasady odchudzania i wybierają najtrudniejszą drogę, głodząc się i rezygnując z ulubionych rzeczy. Niestety taka drastyczna głodówka absolutnie nie służy organizmowi a metabolizm nie jest w stanie przestawić się na spalanie nadmiernej tkanki tłuszczowej w sytuacji nieregularnego odżywiania się. Aby ciało zrozumiało, że nie musi obawiać się o swój aktualny bilans energetyczny, kluczowe jest spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia. Bardzo ważne jest także, aby było one spożywane w miarę możliwości o tych samych porach dnia, w racjonalnych porcjach i z dużym udziałem warzyw oraz owoców, z dwoma mniejszymi, najlepiej naturalnymi przekąskami, między śniadaniem – obiadem – a kolacją.

Previous post Gdy stosujesz hormony
Next post Żywienie nastolatka