Żywność znanego pochodzenia

Sposób odżywiania się w największym stopniu determinuje jakość życia. Powiedzenie – jesteś tym, co jesz – staje się coraz bardziej powszechne i zrozumiałe. Ludzie zaczęli rozumieć jak bardzo różni się żywność powszechnie dostępna w sklepie od tej przygotowywanej samodzielnie lub z naturalnych składników. Oczywiście produkty wysoko przetworzone są też dużo tańsze i łatwiejsze w otrzymaniu oraz przechowywaniu, podczas gdy naturalna żywność bez sztucznych dodatków jest droższa i szybciej się psuje. Niemniej wiedza z zakresu tego, jak bardzo szkodliwe dla ludzkiego zdrowia mogą być konserwanty i barwniki spotykane w popularnych produktach rośnie nawet wśród zwykłych ludzi. Ci gotowi są zmienić swój jadłospis w taki sposób, by jeśli nawet nie wyeliminować całkowicie tego typu produkty – to przynajmniej ograniczyć je do minimum, a wszystkie inne zastąpić alternatywnymi i bardziej zdrowymi produktami. Na takiej zmianie orientacji zarabiają przede wszystkim gospodarstwa ekologiczne i nieduże rzemieślnicze zakłady produkcyjne, które nigdy nie tworzyły jedzenia na masową skalę.

Previous post Małe zmiany żywieniowe dające wielki efekt
Next post Które tłuszcze są lepsze