O kluczowych składnikach mineralnych
- 150 Views
- Redaktor ifd.pl
- 24 maja 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, sodu i potasu. Wapń jako składnik budulcowy kości jest dostarczany głównie przez spożycie mleka i jego przetworów. W nabiale wapnia jest nie tylko dużo, ale jest on także łatwo przyswajalny. Prawidłowe przyswajanie wapnia ułatwia obecność witaminy D.
Procesy przemiany materii, przyswajanie składników odżywczych wymaga obecności fosforu. Duże ilości tego pierwiastka znajdują się w produktach zbożowych, roślinach strączkowych, w mięsie i rybach. Organizm jednak najłatwiej przyswaja fosfor zawarty w roślinach strączkowych, w mięsie i w rybach, a znacznie gorzej ten pochodzący z produktów zbożowych.
Żelazo jako główny składnik hemoglobiny chroni przed niedokrwistością. Występuje głównie w mięsie (najwięcej w wątróbce), żółtkach jaj, ciemnym pieczywie, kaszach. Źródłem magnezu może być ciemne pieczywo, kasza gryczana. Źródłem potasu są warzywa i owoce, a sód pochodzi głównie z soli kuchennej. Jednak jej spożycie należy ograniczać.

- 4 stycznia 2021
Jakie płatki na śniadanie
- 9 października 2020
Skuteczne ćwiczenia na plecy
- 7 sierpnia 2020
Pompki na poręczach zalety
- 24 czerwca 2020
Jakie płatki na śniadanie
Skuteczne ćwiczenia na plecy
Pompki na poręczach zalety
Roślina Muria puama
Ryba w diecie dlaczego jest ważna ?
HMB co to jest ?
Dieta dla sportowców
W jaki sposób ćwiczyć łydki ?